رئیس جمهور کشورمان گفت: استحکام برجام، امید دادن به جامعه جهانی برای حل و فصل مسایل از طریق دیپلماسی و هرگونه تضعیف آن به معنای ضربه زدن به اقدامات دیپلماتیک است.
به گزارش حوزه دولت گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی روز شنبه هنگام دریافت استوارنامه «یاروسلاو مارچین دومانسکی» سفیر جدید لهستان در تهران، تصریح کرد: تا زمانی که طرفین مذاکرات نسبت به تعهد خود در قرارداد برجام ایستادگی کنند، تهران نیز به تعهدات خود عمل خواهد کرد و معتقدیم استحکام برجام، امید دادن به جامعه جهانی برای حل و فصل مسایل از طریق دیپلماسی و هرگونه تضعیف آن به معنای ضربه زدن به اقدامات دیپلماتیک است.
رئیس جمهور خاطر نشان کرد: امروز به استثناء یکی دو کشور، جامعه جهانی پشتیبان توافق برجام است و بیتردید دولت آمریکا هم در این زمینه دچار خطای محاسباتی است و چنانچه از برجام خارج شود، متوجه خواهد شد که کار بسیار اشتباهی را از لحاظ سیاسی مرتکب شده است.
روحانی در ادامه برقراری روابط دوستانهتر و توسعهیافتهتر بین تهران – ورشو را مورد تأکید قرار داد و گفت: توسعه روابط دو جانبه ایران و لهستان بخاطر سوابق دیرینه و مثبت و نیز ظرفیتهایی که دو کشور در زمینههای علمی و اقتصادی دارند، بسیار حائز اهمیت است و با تسهیل روابط بانکی میتوانیم ظرفیتهای موجود را به نفع منافع دو ملت فعال کنیم.
«یاروسلاو مارچین دومانسکی» سفیر جدید لهستان نیز در این دیدار پس از تقدیم استوارنامه خود، با اشاره به روابط دیرینه تهران – ورشو، اظهار کرد: لهستان خواهان حفظ و تقویت روابط دو کشور براساس اعتماد و دوستی است.
سفیر جدید لهستان با بیان اینکه لهستان همواره از برجام حمایت کرده و آن را در زمینه صلح و ثبات در منطقه با اهمیت میداند، گفت: لهستان به عنوان عضو مهم اتحادیه اروپا و نیز عضویت غیردائم شورای امنیت سازمان ملل، طی ماههای پیشرو، برای پایداری توافق برجام تلاش خواهد کرد.
دومانسکی در ادامه با اشاره به ظرفیتهای گسترده دو کشور در زمینههای اقتصادی، گفت: سرمایهگذاران لهستانی تمایل دارند که در حوزههای مختلف اقتصادی در ایران همکاری و مشارکت داشته باشند.
برچسبها: پاتوق رضا
کارشناس مسائل منطقه گفت: چرخش جدیدی در فلسطین به وجود آمده است و به نظر میرسد این تغییر رویکرد باعث آزادی فلسطین شود.
رضا کلهر کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتوگو با خبرنگار تحولات منطقه گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به نامه رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس به مقام معظم رهبری و مهمترین محورهایی که در این نامه ذکر شده و جریان سازش را شکست خورده تلقی کرده، گفت: مهمترین محورهایی که به نظر میرسد هنیه در این نامه مدنظر قرار داده جریان اصلی سازش بوده که مدتهای زیادی یاسر عرفات و جانشینان وی آن را دنبال می کردند.
وی گفت: معتقدم چرخش جدیدی در فلسطین به وجود آمده است و به نظر میرسد این تغییر رویکرد باعث آزادی فلسطین شود.
کلهر افزود:جریان سازش از ابتدا فریبکارانه بود و هرگز هم به نتیجه مثبت نخواهد رسید، تحولات اخیر، روی کار آمدن ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا و نشان دادن مواضع جدی و اساسی ایالات متحده نسبت به فلسطین، مسئله سازش را کاملا برای همگان آشکار کرد.
کارشناس مسائل خاورمیانه ادامه داد: هنیه به این موضوع اشاره میکند که گویا قرار است فلسطین جدیدی متولد شده و برای جهان اسلام تحولات مهم و اساسی رقم بزند، از این رو جریانهای داخلی فلسطین هم تحولات جدیدی تجربه میکنند و در آینده نه چندان دور هم برای رژیم اشغالگر قدس مشکلات اساسی به وجود خواهد آمد و در نهایت با شکل گیری تحولات، آزادی فلسطین رقم خواهد خورد.
کلهر درباره ناامیدی حماس از کشورهای سازشکار عربی و پیوستن به جبهه مقاومت است، اضافه کرد: حدود 4 ماه گذشته محمود عباس (ابومازن) نشستی با بن سلمان برگزار کرد و در جریان این جلسه، ولیعهد سعودی در ذکر چندین نکته اظهار کرد که باید بازگشت آوارگان فلسطینی فراموش شود.
وی خاطرنشان کرد: بن سلمان همچنین به ابومازن یادآور شد که باید زمینهای خود را از کرانههای باختری به اسرائیل واگذار کنند، در برابر گسترش شهرکنشینی صهیونیستها سکوت اختیار شود و عکسالعملی هم نشان داده نشود.
کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان اینکه سران عربستان به ابومازن اعلام کرده اند که باید شکست کامل فلسطین در مقابل اسرائیل را بپذیرند، اظهار کرد: در این جریان، خیانت سران عربستان برجسته بوده و خودفروشی آنها به رژیم صهیونیستی نیز قابل مشاهده است.
برچسبها: پاتوق رضا
کارشناس خارومیانه گفت: تنها کشوری که از فلسطین حمایت میکند ایران است و رهبر انقلاب قطبنمای سیاسی فلسطین را در دست دارند.
حسن هانیزاده کارشناس مسائل خارومیانه در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با اشاره به نامه اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس به مقام معظم رهبری اظهار کرد: این نامه در پی بیانات قاطع و کوبنده رهبر معظم انقلاب در مورد فلسطین ارسال شده است.
کارشناس مسائل خارومیانه با بیان اینکه هنیه در راس یک تشکیلات انقلابی و مبارزاتی است، افزود: این نامه از طرف ملت مظلوم فلسطین به بالاترین مقام جمهوری اسلامی ایران نوشته میشود و فرازهای متعددی از آن به موضوع شکست روند سازش اشاره دارد.
وی بیان کرد: ملت فلسطین مصمم است برای آزادی بیتالمقدس به مبارزات خود ادامه دهد و تحت هیچ شرایطی از مبارزات خود عقب نشینی نخواهد کرد.
هانیزاده اظهار کرد: در نامه اسماعیل هنیه یک رویکرد کاملا انقلابی و مبارزاتی درباره طرح اخیر دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا که بیتالمقدس را پایتخت رژیم صهیونیستی اعلام کرده بود وجود دارد و این نشان میدهد ملت فلسطین از تمام بیانات و موضعگیریهای مقام معظم رهبری رمزگشایی میکنند و هر کلامی که رهبر انقلاب درباره فلسطین مطرح میکنند مورد توجه ملت این کشور قرار میگیرد.
کارشناس مسائل منطقه با اشاره به اینکه اسماعیل هنیه هوشمندانه این نامه را به مقام معظم رهبری ارسال کرده تا ثابت کند جنبش حماس و جنبشهای مبارز فلسطینی همچنان چشم به جمهوری اسلامی ایران دوختهاند، گفت: در حالی که کشورهای عربی مثل عربستان، بحرین و امارات از فلسطین چشم پوشی کردهاند و سعی میکنند که با رژیم صهیونیستی رابطه برقرار کنند، ملت فلسطین همچنان ایران را یک کشور انقلابی و حامی فلسطین میداند.
وی ادامه داد: حماس پس از آغاز بحران سوریه و موضعگیری مقامات سابقش نسبت به بحران دمشق به این نتیجه رسید تنها کشوری که از فلسطین حمایت میکند ایران است و رهبر معظم انقلاب اسلامی قطبنمای سیاسی جریان فلسطین را در دست دارند.
هانیزاده در پایان خاطر نشان کرد: ملت فلسطین به این نتیجه رسیده است که کشورها و رژیمهای سازشکار عرب نه تنها کمکی به ملت فلسطین نمیکنند بلکه برای برقراری رابطه با رژیم صهیونیستی یک مسابقه بیحاصلی را آغاز کردهاند و به همین دلیل ملت فلسطین از روند سازش و همچنین رژیمهای مرتجع عربی ناامید شدهاند.
برچسبها: پاتوق رضا
سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری امروز به سوالات رسانه ها درباره بودجه، انتخابات، رجل سیاسی و ... پاسخ داد.
به گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری که صبح امروز (شنبه، 30 دی ماه) در محل این شورا برگزار شد، در پاسخ به برخی انتقادات درباره چند برابر شدن بودجه شورای نگهبان در لایحه بودجه سال 97 گفت: بودجه شورای نگهبان مانند تمام دستگاهها در لایحه دولت پیش بینی و در مجلس تصویب میشود و در اجرا نیز توسط دیوان محاسبات زیر نظر قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه البته چند دیوان محاسبات بالقوه در شورای نگهبان وجود دارد، بیان کرد: برخی فقها در دخل و خرج شورا نظر میدهند و نسبت به آن ورود میکنند، بودجه سال 97 نسبت به سال 96 تنها هفت درصد افزایش داشته است.
کدخدایی ادامه داد: تمام بودجه بعضی سالها هم بعد از تصویب تخصیص داده نمی شود و بودجه هر دستگاهی با توجه به درآمد دولت تخصیص می یابد که بودجه سال 95 و 96 شورای نگهبان تنها نزدیک به 70 درصد تخصیص یافته و هنوز 30 درصد آن باقیمانده است.
سخنگوی شورای نگهبان ضمن اظهار گلایه از برخی اظهارات نسبت به بودجه شورای نگهبان اظهار کرد: چرا در نقد و بررسیها برخی انصاف را رعایت نمیکنند، فردی ضد انقلاب بیجهت در خارج کشور حرفی زده و متاسفانه تعدادی هم آن را در داخل تکرار میکنند ردیف بودجه ما هم مانند سایر سازمانها در چند بخش خلاصه میشود که این بخشها عبارتند از پاسداری از احکام اسلام، نظارت بر قوانین و مصوبات و نیز نظارت بر انتخابات که هر سال به صورت موردی اختصاص داده میشود.
کدخدایی با اشاره به اینکه هر سال این ردیفها برای شورای نگهبان وجود دارد، گفت: در برنامههای قبلی هم به همین صورت عمل شده اما بودجه نظارت بر انتخابات سال 96 به صورت جداگانه تامین اعتبار شده و جزو بودجه اصلی شورا نبود. حال برخی میگویند بودجه نظارت بر انتخابات در لایحه بودجه سال 97 برای شورای نگهبان هم قرار داده شده که این صحیح نیست.
سخنگوی شورای نگهبان تصریح کرد: 50 میلیارد تومان برای شورای نگهبان در بودجه سال 97 ذکر شده که برای برگزاری انتخابات خاصی نیست در بودجه سال دیگر که به مجلس ارائه میشود برای انتخابات سال 98 ردیفی مجزا برای شورای نگهبان قرار میدهند.
وی با تاکید بر اینکه در سالی که انتخابات نداریم اعلام بودجه نظارت بر انتخابات برای شورای نگهبان در حقیقت توهین به دیوان محاسبات و مجلس است، افزود: حداقل باید تماس میگرفتید و این موضوع را از شورای نگهبان میپرسیدید فردی که خود را حقوقدان میداند اعلام کرده که بودجه شورای نگهبان در سال 97 نسبت به سال 67 چند برابر شده است.
کدخدایی ادامه داد: آیا حقوق سال 67 با 97 برای شما برابر است؟ آیا افزایش قیمتها در کشور وجود ندارد؟ بودجه کل کشور در سال 97 نسبت به سال 67 چند برابر نشده است؟ در مقایسه و تطبیق دو موضوع باید شرایط یکسان را ذکر کرد و نمیتوان سال 67 را با 97 یکی دانست.
سخنگوی شورای نگهبان تاکید کرد: شخصی که نسبتی با افراد معروف دارد در یک خبرگزاری نشسته و چنین اظهاراتی را بیان میکند شورای نگهبان خبرگزاری ندارد و چنین پولهایی را نمیتواند هزینه کند و حتی برای شکایت از منتقدان بودجهای ندارد.
وی بیان کرد: مسئولی در جایی میگوید شورای نگهبان 12 نفر دارد و این میزان از بودجه را میخواهد چه کار، این سخنان مانند آن است که بگوییم که دولت چند وزیر دارد و چرا باید برای آن بودجه قرار داد در حقیقت این سخنان مجادله و سفسطه است.
کدخدایی بیان کرد: بودجه شورای نگهبان برای ساماندهی شبکه نظارت در طول سال، آموزش ناظران و همچنین دفاتری است که وجود دارد، در حقیقت بودجه شورای نگهبان خیلی کمتر از پول توجیبی برخی از مسئولان است لذا انتقاد باید منصفانه باشد.
سخنگوی شورای نگهبان اذعان کرد: به دیوان محاسبات و سازمان برنامه و بودجه سری بزنید ببینید که شورای نگهبان چگونه بودجه گرفته و آن را خرج کرده ما خوشحال میشویم اگر جایی را اشتباه میرویم انتقادهای سازنده وجود داشته باشد.
وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره تعیین مصادیق رجل سیاسی در شورای نگهبان هم اعلام کرد ما در شورا توانستیم عمده بحث را تمام کنیم، بر اساس جز 5 بند 1 سیاستهای کلی، شورای نگهبان باید معیارها و شاخصهای رجل سیاسی مذهبی و مدیر و مدبر بودن را تعریف میکرد.
سخنگوی شورای نگهبان اظهار کرد: در بخش رجل مذهبی گفته شد افرادی که مذهب اسلام و تشیع داشته و نگرشهای آن در زندگی شخصی وی برجسته باشد.
وی با اشاره به تعریف رجل سیاسی هم اعلام کرد: کسانی که قدرت تحلیل و درکشان از رفتارهای سیاسی چه در داخل و هم بینالمللی به نحوی باشد که مصالح اسلام و نظام در عملکردشان کاملا هویدا باشد.
کدخدایی در بحث تعریف مدیر و مدبر بودن هم اظهار کرد: شخص باید برخوردار از ویژگی ها و شایستگی لازم در نگرشهای فردی، دانش، شرایط صحیح برخوردار از نظر عقلانیت و همچنین نگرشهای مرتبط با قوه مجریه برخوردار باشد.
سخنگوی شورای نگهبان بیان کرد: همچنین شرایط فرد کاندیدای ریاست جمهوری باید متناسب با انجام فعالیتهای ریاست جمهوری بوده و صلاحیتهای لازم علمی برای فعالیتهای سیاسی داشته باشد و خط مشی آن مبتنی بر اسناد بالادستی قانون اساسی باشد.
وی با بیان اینکه شورای نگهبان به یک نکته جدید در تعریف رجل سیاسی برای کاندیداهای ریاست جمهوری رسیده است، گفت: کاندیدای ریاست جمهوری باید مشاورانی برای معرفی برنامههای خود داشته باشد.
کدخدایی تصریح کرد: شورای نگهبان به صورت اجمالی درباره این مسائل به توافق رسیده است و سعی داریم تا هر چه سریعتر به جمعبندی نهایی رسیده و آن را به مجلس شورای اسلامی ارائه کنیم تا بتوانیم در انتخابات سال 98 از آن استفاده کنیم، البته این شورا هنوز در تعریف رجل سیاسی در مبحث جنسیت به نتیجه ای نرسیده است.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه برخی نسبت به فعالیت کمیته نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام نسبت به بودجه سال 97 انتقاد دارند آیا عملکرد آنها قانونی است، گفت: این موضوع در آییننامه پیش بینی شده و چند دوره است که کمیته نظارت مجمع تشخیص نسبت به انطباق بودجه بررسی و نظرات خود را ابتدا به مجلس اعلام میکند و در صورت عدم رعایت آن را به شورای نگهبان ارسال میکند.
کدخدایی در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا تغییراتی که ماهیت لایحه بودجه را در مجلس تغییر دهد، برای شورای نگهبان قابل قبول است یا خیر، گفت: مجلس در برخی قسمتها مطابق قانون مختار است که تغییراتی را در لایحه بودجه انجام دهد، اما این تغییرات نباید مغایر با شاکله بودجه باشد.
سخنگوی شورای نگهبان افزود: در غیر این صورت ایرادات در مصوبه قانونی مجلس به شورا گرفته و اعلام میشود تا رفع شود.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که هفته گذشته شهردار تهران برخی تخلفات شهرداری و هزینهکرد بودجه آن در انتخابات از سوی شهردار سابق را اعلام کرد، آیا این پرونده در تعیین صلاحیت چندسال آینده قالیباف برای انتخابات مدنظر قرار میگیرد، اظهار کرد: درباره تخلفات اگر گزارشات مستندی وجود داشته باشد رسیدگی کرده و اعلام نظر میکنیم.
کدخدایی ادامه داد: بخشی از گزارش که باید به قوه قضائیه ارسال شود را میفرستیم و در صورت وجود چنین گزارش هایی خوشحال میشویم آن را دریافت و بررسی کنیم.
سخنگوی شورای نگهبان همچنین درباره انتقادات برخی افکار عمومی نسبت به افزایش قیمت حاملهای انرژی در بودجه سال 97 هم گفت: شورای نگهبان تلاش دارد تا بررسیهای خود را منطبق با خواست مردم در نظر بگیرد،اما براساس اخبار رسیده مجلس و دولت نمیخواهند افزایش حاملهای انرژی را در لایحه بودجه سال 97 قرار دهند، البته باید دید در صحن علنی چه خواهد شد.
وی درباره گزارش تخلفات برخی مدیران در انتخابات اخیر هم اظهار کرد: رسیدگی به این پرونده در قوه قضائیه در حال انجام است، گزارشهای ارسالی به ما در سه بخش رسیدگی شده که برخی احکام صادر و برخی دیگر از مدیران هم تبرئه شدهاند.
کدخدایی تصریح کرد: به دلیل آنکه این مسیر هنوز در حال رسیدگی است، نمیتوانم وارد جزئیات شده و آن را اعلام کنم اما قوه قضائیه در صورت صلاحدید میتواند درباره آن اظهارنظر رسمی انجام دهد.
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه در پاسخ به سوال دیگری درباره آنکه امتناع هیئت رئیسه مجلس درباره درخواست تعدادی از نمایندگان برای سوال از رئیس جمهور آیا قانونی است یا خیر، تأکید کرد: هرچه در آئیننامه پیشبینی شده باید اجرا شود.
برچسبها: پاتوق رضا
با توجه به نقش برجسته عربستان در ایجاد تنشهای منطقه، با سعدالله زارعی کارشناس مسائل غرب آسیا به گفتوگو نشستیم.
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در یک دهه اخیر شاهد حمایت آشکار دولت عربستان از گروههای تروریستی در سوریه و عراق، تلاش برای عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی و بمباران ملت مظلوم و بیدفاع یمن هستیم. به عقیده همه تحلیلگران سیاسی دنیا، این سیاستها عامل اصلی بیثباتی و تنش در غرب آسیا بوده؛ بهگونهای که آرامش و امنیت را از کشورهای منطقه سلب کرده است. در ادامه هم شاهد ذوقزدگی مقامات سعودی در جریان اغتشاشات اخیر ایران بودیم، جریانی که با سوء استفاده از مطالبات مردمی قصد ایجاد آشوب و ناامنی در کشورمان را داشتند.
برای بررسی دقیقتر اقدامات و رویکردهای رژیم آلسعود در بحرانسازیها و نقش قابل تامل عربستان در ناآرامیهای منطقه، با سعدالله زارعی کارشناس مسائل غرب آسیا گفتوگو کردیم که به شرح ذیل است:
*آمریکا و عربستان با توسل به گروههایی بیریشه، به دنبال مواجهه با ایران هستند
باشگاه خبرنگاران جوان: علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی گفته است که عربستان جنگ نیابتی اینترنتی علیه ایران به راه انداخته که ایران پاسخ محکمی به آنها خواهد داد؛ زیرا براساس بررسیهای صورتگرفته، ۲۷ درصد از هشتگهای ضدایرانی به راه افتاده متعلق به سعودیهاست. با توجه به سیاستهای خصمانه عربستان علیه ایران و خشنودی سعودیها از اغتشاشات اخیر کشور، به نظر شما آینده روابط تهران و ریاض چه خواهد شد؟
زارعی: اعتراضاتی که در روزهای گذشته در تهران و برخی از شهرستانهای ایران شاهد بودیم، به لحاظ ترکیب جمعیت و نسبت آن با جمعیت کل در مقیاس بسیار کوچکی انجام شد و به هیچ وجه با توطئههایی که تاکنون علیه جمهوری اسلامی ایران به اجرا گذاشته شده است، قابل مقایسه نیست.
با نیم نگاهی به وقایع سالهای ۵۹، ۶۰، ۷۲، ۷۸ و ۸۸ درمییابیم که رفتارهای هنجارشکنانه برخی از مردم در خیابانها در مقایسه با وقایع این سالها بسیار کوچک است، بنابراین اتفاق مهمی در داخل کشور رخ نداده است؛ البته رسانههای معاند نظام اسلامی با برجستهسازی و دروغپردازی درباره این رویدادها، بهدنبال برجسته کردن آشوبهای اغتشاشگران در سطح کشور بودند.
حال اینکه آمریکاییها و سعودیها چنین موضوعاتی را مورد توجه قرار داده و از آشوبها حمایت میکنند، نشان دهنده ناچاری آنان و سرپوش گذاشتن بر مشکلات داخلی این کشورهاست.
اکنون با توجه به اینکه نظام جمهوری اسلامی ایران که در ماههای گذشته پیروزیهای بزرگی در مبارزه با گروههای تروریستی داشته، آیا نمیتواند بر گروههای اغتشاشگر و آشوب طلب غلبه پیدا کند؟
آمریکا که خود را به عنوان ابرقدرت در جهان میشناسد، در جریانهای اخیر برای مواجهه با ایران به گروهکهای آشوبگر بیریشه متوسل شده بود که ناکام ماند.
*عربستان شکست در بحران سوریه را پذیرفته است
باشگاه خبرنگاران جوان: با توجه به حملات موشکی نیروهای مردمی یمن به عربستان و تلاش نماینده آمریکا در سازمان ملل برای مرتبط کردن حملات یمنیها به ایران با به راه انداختن نمایشی مضحک، چرا عربستان و حامیانش سعی میکنند پای ایران را در قضایای اخیر جنگ یمن به میان بکشند؟
زارعی: عربستان سعودی در دو دهه گذشته به طور دائم در حال عقبنشینی از مواضع خود در منطقه بوده است تا جایی که حاکمیت این کشور، نخست وزیر یک کشور (لبنان) که از نظر جناحبندی سیاسی به ریاض نزدیک است را احضار کرده و با تکیه بر دو تابعیتی بودن این شخص (حریری)، او را بازداشت میکند.
در مسئله سوریه نیز شاهد بودیم که عربستان شعار حذف اسد ولو با هزینه بسیار زیاد را مطرح کرد و البته برای این مسئله هزینههای بسیار زیادی را پرداخت کرد؛ بنابراین وقتیکه سعودیها یک گروه تروریستی وابسته به خود به نام فتح الاسلام را برای شرکت در مذاکرات ژنو آستانه و سوچی متقاعد میکنند، نشان دهنده پذیرش شکست در بحران سوریه از طرف عربستان است.
اما در عراق نیز سعودیها بهطور جدی در پی تغییر حکومتی بودند که با رای مردم و پس از پایان اشغال آمریکا در این کشور بهروی کار آمده بود و در واقع نماینده ملت عراق بهشمار میرفت. در ادامه دیدیم که همان سعودیهایی که سالها بهدنبال تغییر حکومت در عراق بودند، امروز تلاش میکنند تا بغداد سفیر جدید عربستان را بپذیرد؛ که این مسئله نشان میدهد سعودیها در این زمینه هم عقبنشینی کردهاند و شکست را پذیرفتهاند.
مسئله یمن هم کاملا واضح است؛ یک ملت مظلوم بهدلیل شرایط اقتصادی ضعیف و نیازمند به حمایت غذایی و دارویی، هدف تهاجم سنگین نظامی سعودیها قرار دارد. تاکنون ۳۳ ماه از آغاز این جنگ گذشته و عربستان همچنان در نقطه آغاز قرار دارد، تمامی این مسائل نشان میدهد که سعودیها شکستهای خود در منطقه را پذیرفتهاند.
امروز نیروهای انصارالله یمن با موشکهای بُرد ۹۰۰ کیلومتری خود، کاخ یمامه یعنی کاخ مرکزی عربستان سعودی در ریاض را هدف قرار میدهند، همه این موارد نشان از ناتوانی عربستان در حل کردن مشکلات خود را در جنگ علیه یمن است، بهعلاوه شاهد افزایش مشکلات سعودیها نیز هستیم و امروز هیچ چیزی برای عربستان واجبتر از این نیست که یک میانجی پیدا شود و معضلات ریاض را حل و فصل کند.
البته امروز عربستان برای اینکه بگوید شکست نخورده، به حملات خود در خاک یمن ادامه میدهد و از طرف دیگر انگشت اتهام خود را به سوی دیگر کشورها از جمله ایران دراز میکند، در حالی که جمهوری اسلامی ایران هیچ نقشی در جنگ یمن ایفا نکرده است.
زیرا که اگر ایران میتوانست در خاک یمن حضور داشته باشد، بهطور قطع سعودیها نمیتوانستند به حملات خود علیه این کشور ادامه دهند.
باشگاه خبرنگاران جوان: دلیل سکوت مدعیان حقوق بشر در قبال جنایات عربستان در یمن چیست؟
زارعی: مدعیان حقوق بشر به طور اساسی این مقوله را به دو بخش تقسیم کردهاند؛ یکی بشر قابل دفاع و دیگری غیر قابل دفاع. یعنی انسانهایی که با سیاستهای شناخته شده جهانی هماهنگ هستند ارزش دفاع کردن دارند، اما مابقی به دلیل هماهنگ نبودن سیاستهایشان با هنجارهای ظالمانه بینالمللی، مورد حمایت قرار نمیگیرند.
مدعیان حقوق بشر گاهی اوقات نیز به یک نقش کمرنگ در حد ابراز همدردی اکتفا میکنند. به نظر میرسد کارهایی که این روزها سازمانهای حقوق بشری درباره یمن انجام میدهند، خارج از قواعد عمومی آنها نیست؛ یعنی ما نباید توقع داشته باشیم تا سازمانهایی که توسط کشورهای حامی عربستان به وجود آمدهاند موضع منصفانه و موثری در دفاع از مردم یمن داشته باشند.
*نزدیکی سعودیها به روسیه با هدف اخلال در روابط تهران- مسکو
باشگاه خبرنگاران جوان: پس از نابودی داعش در عراق و سوریه شاهد تلاش آل سعود برای روابط بهتر با روسیه هستیم، بهگونهای که ملک سلمان به مسکو سفر کرد و قراردادهای میلیارد دلاری با روسیه امضا کرد. به نظر شما با توجه به اینکه عربستان و روسیه سیاستهای متضادی درباره تحولات منطقه دارند، ریاض با نزدیک شدن به مسکو چه هدفی را دنبال میکند؟
زارعی: ریاض یکی از رموز قدرتیابی ایران در منطقه و موقعیت برجسته کشورمان را توان بازیگری جمهوری اسلامی میداند، یعنی کشوری که میتواند با کشورهای مختلف حتی قدرتهای بزرگ رایزنی کند و به توافق برسد که نمونه این مسئله را میتوان در پرونده سوریه یافت.
آنها معتقدند ایران توانست با کمک روسیه مسئله امنیتی سوریه را به نفع نظام سوریه حل و فصل کند. بر همین اساس سعودیها از زمانی که به چنین درکی رسیدند، بلافاصله به منظور تخریب روابط ایران و روسیه وارد کار شدند و برای تحقق هدف خود، هزینههای هنگفتی را متحمل شدند.
سعودیها برای اینکه بتوانند مانع از انعقاد قرارداد فعال و موثر میان تهران و مسکو شوند، تاکنون دست به هر اقدامی زدهاند، اما در عمل به نتیجه نرسیدهاند. البته در این میان مسکو برای اینکه روابط مناسبی با ریاض داشته باشد، از دلارهای سعودی استقبال میکند، اما روسیه میداند که در منطقه به هماهنگی با ایران نیازمند است و روابط با هیچ کشور ثالثی همانند رابطه فعال مسکو و تهران، پاسخگو نیست. در واقع روسها ضمن بهرهمندی از منافع قراردادهای مشترک با سعودیها، در عین حال مراقب گرمی روابطشان با تهران نیز هستند.
*آلسعود بهدنبال تثبیت رژیم صهیونیستی در منطقه است/ عربستان، آمریکا و اسرائیل؛ مثلثی با هدف محو سرزمین فلسطین
باشگاه خبرنگاران جوان: مقامات عربستان از جمله ولیعهد و وزیر خارجه این کشور حرف از عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی زدهاند و گویا یک پیوند مخفی بین عربستان و رژیم صهیونیستی وجود دارد. نظر شما درباره عادی سازی روابط اعراب با اسرائیل به سرکردگی عربستان چیست و چه نقاط مشترکی بین سعودیها و صهیونیستها وجود دارد؟
زارعی: روابط سعودیها و صهیونیستها یک موضوع جدید نیست و اگر به تاریخ صد ساله اخیر این خاندان نگاه کنیم، به راحتی در مییابیم که از ابتدای حضور یهودیها در فلسطین با حمایت انگلیس، یعنی حدود سال ۱۹۱۰، سعودیها سند مکتوب و قول کتبی به ماموران انگلیسی دادند که به تاسیس دولت اسرائیل در فلسطین کمک خواهند کرد.
آن سند معروفی که عبدالعزیز پدر سلمان به انگلیسیها داد و به صراحت حمایت از یهودیان بی پناه در فلسطین را اعلام کرد، در واقع نشان دهنده این است که سعودیها پیش از این ضمانت کردند که از موقعیت رژیم صهیونیستی پشتیبانی خواهند کرد.
سعودیها همواره درپی مهار کردن خشم مسلمانان بودند و در نهایت هم کاری را انجام میدادند که باعث تثبیت بیشتر موقعیت رژیم صهیونیستی در فلسطین میشد، بنابراین حمایتهای سعودیها از رژیم صهیونیستی از همان ابتدا وجود داشته، اما به صورت کنونی علنی نبوده است.
اینکه سرویسهای اطلاعاتی عربستان و رژیم صهیونیستی با یکدیگر همکاری داشته باشند و مقامات سعودی در کنفرانسهای خارجی مقابل دوربینها با مقامات صهیونیستی دیدار داشته باشند به هیچ وجه پدیده جدیدی نیست و ما بارها در جنگهایی که رژیم صهیونیستی علیه مسلمانان داشته، شاهد حمایتهای مالی سعودیها از آنان بودهایم.
به عنوان مثال هزینه جنگ ۳۳ روزه معروف را سعودیها قبل از آغاز جنگ پرداخت کرده بودند و در جنگ غزه نیز ریاض نقش چشمگیری داشت، بنابراین سعودیها یکی از عوامل تثبیت رژیم صهیونیستی در منطقه ما هستند و در این باره سندهای زیادی منتشر شده است.
باشگاه خبرنگاران جوان: آیا در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی توسط آمریکا، زد و بندی میان عربستان، صهیونیستها و آمریکاییها وجود داشته است؟
زارعی: آمریکاییها اعلام کرده بودند که ما هماهنگی لازم را در این خصوص انجام دادهایم و در این میان به نام عربستان نیز اشاره کردند و سعودیها هم این مسئله را تکذیب نکردهاند. سعودیها، اسرائیلیها و آمریکاییها با هم سرگرم اجرای یک نقشهای درباره فلسطین هستند و آن نقشه این است که فلسطین را در رژیم صهیونیستی محو کنند.
در واقع آنان درصدد این هستند که نه تنها قدس بلکه تمامی سرزمینهای کرانه باختری را تحویل رژیم صهیونیستی دهند و برای فلسطینیها، سرزمین و اسکان دیگری را در نظر گرفتند که به نظر میرسد این منطقه کشور اردن و بخش اندکی از صحرای سیناست، بنابراین آنان مشغول اجرای یک توطئه مشترک علیه فلسطین هستند.
فلسطین مسئلهای نیست که آنها بتوانند در موردش تصمیم بگیرند، بلکه یک حقیقت ضروری است که در حدود ۱۰۰ سال در جهان اسلام راجع به آن سخن گفته میشود و امروز هم گروههای مبارز فلسطینی برای دفاع از سرزمینشان جانفشانی میکنند.
باید بگوییم که منطقه ما بیدارتر و توانمندتر از هر زمان دیگری برای خنثی کردن توطئههای مشترک ایالات متحده، رژیم صهیونیستی و دولت سعودی است.
*بازداشت حریری و حقارتی که نصیب سعودیها شد/ آشکار بودن مداخلات عربستان در همه پرسی اقلیم کردستان عراق
باشگاه خبرنگاران جوان: احضار و استعفای اجباری سعدالحریری از سوی پادشاه عربستان و همچنین بازداشت وی با چه هدفی صورت گرفت؟
زارعی: در واقع همه چیز از پرده برون افتاده است و دیگر پشت پردهای در این خصوص وجود ندارد. چندی پیش هیئتی سه نفرهای قبل از فراخوان حریری، از لبنان به ریاض میروند که سمیر جعجع یکی از آن اشخاص بوده است. در این جلسه که میان بن سلمان و هیئت سه نفره لبنانی صورت گرفت همگان تاکید کردند که حریری در لبنان به یک ماشین برای جا به جا کردن حزبالله تبدیل شده و در واقع دولتی است که در عمل موجب تقویت حزبالله میشود.
این موضوع آینده نفوذ عربستان و گروههایی که با ریاض کار میکنند را به خطر میاندازد؛ یعنی به طور کامل بن سلمان را متقاعد کردند که وضع کنونی خطرناک است و حریری قابلیت اداره لبنان مطابق با منافع عربستان را ندارد.
سعودیها به نحو بسیار تحقیرآمیزی از بدو ورود حریری به فرودگاه با او برخورد و بازداشتش کردند و حریری را وادار به استعفا کردند و سپس متنی در اختیار او قرار دادند تا آن را در مقابل دوربینها قرائت کند.
پس از آن نیز حریری را وادار به انجام مصاحبهای غیر واقعی کردند، اما در این خصوص نیز ریاض با شکست مواجه شد و حریری نتوانست در مقابل فشار لبنان ایستادگی کند. سعودیها که گمان میکردند این ماجرا سیاست لبنان را به نفع عربستان تغییر میدهد یا لااقل اوضاع این کشور را بر هم میزند، اما ریاض را به بن بست رساند و به حکام عربستان فهماند که حکم آنان در لبنان نافذ نیست.
در نهایت سعودیها ناگزیر به رفع حصر حریری شدند و او به لبنان بازگشت و درخواست استعفایش را تعلیق کرد. این موارد نشان میدهد که سعودیها بازیگران توانمند و عاقلی نیستند یعنی به اندازه کافی برای یک بازی موفق اوراق موفقیت در اختیار ندارند.
رسانههای سعودی در موضوع کردستان در مسیر تجزیه عراق حرکت کردند و ضمن پوشش وسیع اخبار بارزانی نسبت به مداخلاتی که نتایج همه پرسی اقلیم کردستان را تغییر دهد، هشدار دادند.
کاملا واضح بود که سعودیها پشت قضیه رفراندوم کردستان هستند و از آن حمایت میکنند، اما مانند بقیه موضوعات ترجیح دادند موضع صریحی نداشته باشند و لذا سکوت اختیار کردند.
اینکه گفته شود سعودیها به دنبال روابط منطقی با دولت بغداد هستند یک طنز است، چرا که آنان عراق را به عنوان یک موقعیت مثبت برای جبهه مقاومت ارزیابی میکنند و با دولتی که شیعیان اکثریت آن را داشته باشند سازگار نیستند و آن را به عنوان خطر بنیادی برای خود به حساب میآورند.
شیعیان عراق متصل به شیعیان العوامیه و قطیف هستند که آلسعود آنان را خطر مهمی برای خود تلقی میکند و طبیعی است که نمیخواهد چنین دولتی در بغداد حکمفرما باشد، اما به لحاظ دیپلماتیک گاهی سخنی بیان میشود که از محتوای کافی برخوردار نیست.
*داعش برای آلسعود و آمریکا یک سرمایه بود
باشگاه خبرنگاران جوان: با توجه به شکست داعش در منطقه به نظر میرسد که تفکر افراطی این گروه تروریستی ادامه دارد. چه راهکاری باید برای مقابله با این تفکر اندیشیده شود؟
زارعی: تفکر داعش دارای ابعاد مختلفی بود، یکی از این ابعاد سیاسی است که کاملا شکست خورده است و تا دهها سال بعد هم آنان نمیتوانند درباره بازسازی خلافت حرفی بزنند. موضوع بعدی مربوط به جذب نیروی انسانی توسط داعشیهاست که آنهم کاملا متوقف شده و علاوه بر این تروریستها در منطقه شکست اطلاعاتی هم خوردهاند.
تروریستهای داعش گمان میکردند که میتوانند پروژه خود را تا انتها اجرایی کنند، اما امروز به این باور رسیدهاند که ایران و جبهه مقاومت مانع موفقیت آنان هستند. از نظر سعودیها و آمریکاییها هم این گونه نیست که داعش تمام شده باشد و آنان هنوز میخواهند از این گروه تروریستی استفاده کنند.
اکنون جمعبندی سعودیها و آمریکاییها این است که داعش یک سرمایه بود و علیرغم اینکه شکست خورده، اما میتواند ماموریتهایی را در سطوح پایینتر مانند جوخههای ترور داشته باشد. آمریکاییها و سعودیها اگرچه میخواستند از شکست و اضمحلال داعش جلوگیری کنند، اما نتوانستند مانع فروپاشی آن شوند و اکنون صحبت بر سر این است که باید از این گروه تروریستی حمایت شود و برنامههایی را در ماموریتهای آینده برای آنان در نظر بگیرند.
باشگاه خبرنگاران جوان: عربستان هفت سال درگیر جنگ سوریه بوده و سه سال است که به جنگ علیه یمن پرداخته است. با توجه به حمایت ریاض از تروریستها در جنگ سوریه و نتیجه ندادن حمایت از این گروهها، آیا عربستان تغییری در مواضع خود ایجاد میکند؟
زارعی: روند حضور گروههای تروریستی در سوریه رو به افول است و همین روزها خبری از رسانهها منتشر شد که ارتش سوریه تمام مناطق تحت تصرف گروههای تروریستی اطراف دمشق را به تصرف آورده و عملیات جدیدی در غرب حلب انجام شده است؛ همگی اینها نشان دهنده آن است که گروههای تروریستی دیگر شانسی در سوریه ندارند.
*هویت اجتماعی و مذهبی در عربستان مغشوش است/ حاکمیت سعودی فاقد هویت سیاسی است
باشگاه خبرنگاران جوان: تحلیل شما از فضای داخلی عربستان و اعتراضات مردمی چیست؟
زارعی: عربستان به یک جعبه اسرارآمیز برای کارشناسان تبدیل شده و مختصاتش بیانگر کشوری فاقد هویت سیاسی است.
این کشور از نظر مذهبی هم دارای هویتی مغشوش است و علی رغم اینکه طیفهای مختلف مذهبی از قبیل: شافعیها، مالکیها، حنبلیها، حنفیها، شیعیان جعفری، زیدی و اسماعیلی در عربستان حضور دارند، اما کسی که هویت مذهبی را در دست دارد متعلق به هیچکدام از این گروهها نیست و وهابی است.
وهابیها حنبلی هم نیستند؛ حنبلیها محب اهل بیت (ع) هستند و بیش از سایر فرق نسبت به اهل بیت (ع) احساس قرابت دارند. احمد بن حنبل نزدیکترین ارتباط را با ائمه شیعه را داشته است، وهابیها نه در صفوف اهل سنت میگنجند و نه در صفوف شیعه. مذاهب در عربستان در یک طرف هستند و مذهب رسمی حکومت سمتی دیگر است.
موضوع دیگر هویت مغشوش اجتماعی عربستان است که بالاخره مشخص نیست این کشور مدرن است یا سنتی. اگرچه نشانههایی از مدرن بودن عربستان مانند وجود دانشگاهها و مدارس به چشم میخورد، اما از سوی دیگر نشانههایی از سنتهای غیرمدرن هم به چشم میخورد که خود حکومت از برجستهترین مظاهر یک جامعه سنتی است.
در عربستان نه انتخاباتی برگزار میشود و نه یک فلسفه سیاسی قابل دفاعی پشت سر حکومت آلسعود وجود دارد؛ بنابراین میتوان گفت: عربستان هویت مغشوشی دارد و جعبه اسرارآمیزی است که اگر اتفاقی در آن روی دهد نباید تعجب کرد.
فضای بسته عربستان میتواند آماده زایش هر وضعیتی باشد. در این کشور حکومت با توده مردم فاصله بسیاری دارد و نه با طیفهای مذهبی مطابقت میکند و نه با طیفهای مدرن و از آنجا که عربستان موقعیت ویژهای برای آمریکا و کشورهای مصرف کننده نفت دارد، همه طرفهای غربی تلاش میکنند که ثبات این کشور از بین نرود.
*مبارزه با فساد؛ طرح بنسلمان برای حکومت مطلق بر عربستان
باشگاه خبرنگاران جوان: پشت پرده دستگیری شاهزادگان سعودی از سوی محمد بن سلمان چیست؟
زارعی: یکی از معماهای عربستان این است که حکومت این کشور با دستگیری و محاکمه برخی شاهزادگان، مدعی مبارزه با فساد شده و این اقدام برای پالایش حاکمیت از پلشتیها صورت گرفته است.
یکی از روزنامههای آمریکایی نوشت اگر قرار است کسی به جرم فساد در عربستان دستگیر شود ابتدا باید سلمان بن عبدالعزیز پادشاه سعودی سپس محمد بن سلمان ولیعهد وی بازداشت شوند؛ بنابراین مبارزه با فساد در عربستان یک شوخی است که محمدبن سلمان مطرح کرده و هدف اصلی هم در اختیار گرفتن تمامی مناصب از سوی او و پدید آوردن حکومت مطلقه است.
محمد بن سلمان در تلاش است سرنوشت خاندان آلسعود را تغییر و آل عبدالعزیز را به آل سلمان مبدل کند. از این رو به نظر میآید این دستگیریها برای تسهیل این مسیر صورت گرفته تا مانع بروز هرنوع مخالفتی از درون آل سعود شود.
باشگاه خبرنگاران جوان: اصلاحات اخیر در عربستان مانند اجازه رانندگی به زنان، برگزاری کنسرت و ... از سوی ولیعهد جوان این کشور با چه رویکردی انجام میشود؟
زارعی: حکومت عربستان حکومتی بسته، سنتی و متحجر در دنیا به حساب میآید و هیچ انتخاباتی در این کشور برگزار نمیشود.
در کشوری که انتخابات وجود ندارد و کسی از دموکراسی صحبت نمیکند، دادن اجازه رانندگی به زنان کار برجستهای نیست. پیش از این هم وقتی زنان سعودی پایشان را از عربستان بیرون میگذاشتند همه سوار بر ماشین بودند و رانندگی میکردند. این اصلاحات صحنهسازی برای انحراف در افکار عمومی جهان است.
*آلسعود با ترقهبازیها به دنبال کمرنگ کردن پیروزیهای مقاومت است
باشگاه خبرنگاران جوان: اخیرا عربستان حرف از غنی سازی اورانیوم زده و تلاش میکند به این تکنولوژی دسترسی پیدا کند. آیا پروژه هستهای شدن عربستان در جهت رقابت با ایران است؟
زارعی: عربستان در صورت داشتن بمب اتمی هم نمیتواند تهدیدی برای ایران باشد. پاکستانیها سالها دارای بمب هستهای بودند، اما ما هیچ نگرانی نداشتیم. رژیم صهیونیستی هم سلاح اتمی دارد، اما ما احساس نگرانی نمیکنیم. این تسلیحات برای منطقه ضرر دارد، اما تهدیدی برای جمهوری اسلامی به حساب نمیآید.
سعودیها همواره تلاش کردهاند کمبودهای خود را از طریق تکنولوژی صنعتهای بزرگ جبران کنند، در حالی که تکنولوژی، ضعف را جبران نمیکند.
آمریکا در بیشتر زمینهها از پیچیدهترین تکنولوژیها برخوردار است، اما نمیتواند عقبماندگیاش در عرصه اقتصادی و رقابت با چین را جبران کند، چون تکنولوژی نمیتواند قدرت ویژهای به یک کشور دهد، به همین دلیل هم احساس میکنیم ژستهای بزرگ نمیتوانند حقارتهای سعودیها را بپوشاند.
حقیقت بزرگی در منطقه وجود دارد که صدای آن به همه دنیا رسیده است. قدرتی به نام آمریکا دیگر با کیفیت گذشته وجود خارجی ندارد. دورانی که آمریکاییها بتوانند پدیدهای را ایجاد و به سرانجام برسانند، سپری شده است.
در منطقه ما عوامل شکست خورده آمریکا نظیر عربستان نمیتوانند تعیین کننده یک جهت سیاسی در منطقه باشند. شکستهای پی در پی سعودیها نشان میدهد که آلسعود دیگر از قاعده بازی خارج شده است.
منطقه هویت جدیدی پیدا کرده و قدرتهایی که در برابر غرب مقاومت میکنند، یکی پس از دیگری پیروز میشوند. انصارالله در یمن و حزبالله در لبنان دست برتر را دارند. گروههای اسلامگرا هستند که هویتهای منطقه را شکل میدهند و سعودیها با ترقه بازیهایی که انجام میدهند، سعی دارند صدای این پیروزیها شنیده نشود، لذا نباید خبرهای بزرگ پیروزیهای محور مقاومت با این ترقهبازیهای سعودیها کمرنگ شود.
برچسبها: پاتوق رضا
سخنگوی وزارت خارجه گفت: تفاهمات لازم بر روی برجام صورت گرفته است و هیچ چیز دیگری نه به آن اضافه و نه از آن کم میشود.
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با اشاره به سفر عباس عراقچی معاون وزیر امورخارجه به آلمان اظهار کرد: سفر عراقچی به آلمان با هدف خاصی صورت نگرفت و این رفت و آمدها به صورت دورهای به کشورها و حوزههای مختلف همواره در جریان است.
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به ادعای برخی رسانههای خارجی مبنی بر اینکه پس از اعلام تصمیم مشروط ترامپ درباره برجام، فشار اروپاییها به ایران زیاد شده است و ممکن است ایران اجازه دهد مسائل دیگری به برجام اضافه شود، گفت: برجام، برجام است؛ نه یک کلام کمتر و نه یک کلام بیشتر!
وی با تاکید بر اینکه برجام بحث مستقلی است که تفاهمات روی آن صورت گرفته و پایان پذیرفته است، افزود: هیچ چیز دیگری نه به برجام اضافه و نه از آن کم میشود.
قاسمی درباره نقش اروپا در آینده برجام اظهار کرد: اروپا تاکنون مواضع خود درباره برجام را قاطعانه اعلام کرده و تصور اروپاییها این است که برجام قابل مذاکره و تغییر نیست و همه طرفها باید نسبت به تعهدات خود در برجام پایبند باشند.
وی در پایان درباره خبری مبنی بر اینکه یک فرد دو تابعیتی در اغتشاشات اخیر کشور دستگیر شده است، گفت: این موضوع را باید از طریق سیستم قضایی و امنیتی پیگیری کرد.
برچسبها: پاتوق رضا
رکنا: کاپیتان 45 ساله نفتکش سانچی را این روزها دیگر همه می شناسند ، مجید قصابی اروجی، مردی که بارها در توفانهای سهمگین دریا گیر افتاده است، اما زنده و سالم به وطن بازگشته اما انگار داستان سانچی و مجید جور دیگری رقم خورد داستانی که ما برای شما از زوایای مختلف زندگی اش تعریف می کنیم.
برادر کاپیتان سانچی راوی این داستان است، او برای ما از مجید به شغلش گفت که با همه خطرات، دوستش داشته است. کاپیتان در دل همسر، فرزندان، مادر، خواهران و برادرانش هنوز زنده است. حمید اروجی میگوید خبر مرگ برادر را تا مدرکی مطمئن ارائه نشود، باور نخواهند کرد، حتی فعلا برایش مراسم ترحیم نمیگیرند. این روزها در خانه آنها در سعادتشهر شهرستان پاسارگاد، بیم و امید به هم آمیخته است.
همسر و فرزندان
مجید قصابی اروجی متولد 1351 دو فرزند دارد؛ یک پسر 14 ساله و یک دختر سه ساله. سال 1371 در رشته مهندسی عرشه وارد دانشگاه دریانوردی چابهار شد. سال 1378 کارش را شروع کرد و حدود هفت سال است به درجه کاپیتانی ارتقا یافته است.
شنبه 16 دی
از طریق فضای مجازی خانواده در جریان حادثه Incident قرار می گیرند، همسر کاپیتان به برادر مجید می گوید یک شب است با او تماس نداشته و نگران است. ظاهرا متوجه میشود کشتیهای اطراف خبری را مخابره کردهاند دال بر اینکه یک نفتکش اطراف شانگهای دچار حادثه شده است. اسم کشتی را هم که میشنود، مطمئن میشود برای شوهرش اتفاقی افتاده است.
پدر و مادر کاپیتان
پدر کاپیتان سال 61 به رحمت خدا رفته است، ولی مادر زنده است. مادری 80 ساله که دیگر توان درد و رنج ندارد. مجید جزو نخبههای این کشور بوده و مادر با رنج فراوان فرزندش را به این درجه رسانده است
کاپیتان و دریا
بالاخره دریاست و هزار خطر. تا به حال بارها در توفان گیر افتاده که در چند مورد هم همسرش همراهش بوده است. دریای چین، دریایی توفانی است بخصوص در تابستانها. وقتی در توفان گیر افتاده بودند بجز خدا کسی را نداشتند و انتظار کمک از غیر خدا هم نداشتند و اساسا در این شرایط، کاری از دست کسی ساخته نیست. اما با وجود این خطرات، برادرم با عشق و علاقه به کارش ادامه میداد. وقتی کسی این خطرات را به او گوشزد میکرد، مجید میگفت اگر به گذشته بازگردم باز هم همین شغل را انتخاب میکنم، چون با این کار در خط اول اقتصاد به کشورم کمک میکنم و به این خدمت افتخار میکنم
برچسبها: پاتوق رضا
براساس تحقیقات اندیشکده پژوهشهای راهبردی «بیگن سادات»، هدف از گفت وگوهای مربوط به انتقال فناوری هستهای آمریکا به عربستان رقابت عربستان با ایران است.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از روزنامه رای الیوم، براساس تحقیقات جدید اندیشکده پژوهش های راهبردی «بیگن سادات» وابسته به دانشگاه تل آویو، گفت وگوهای مربوط به انتقال فناوری هسته ای آمریکا به عربستان حاکی از این است که هدف از این اقدام رقابت عربستان با ایران است.
دلیل سکوت عربستان در برابر تصیمات ترامپ چیست؟
احتمال انتقال فناوری هسته ای آمریکا به عربستان می تواند رقابت جدید تسلیحاتی در خاورمیانه را رقم بزند و بر این اساس می توان پی برد که چرا عربستان به تصمیم ترامپ مبنی بر انتقال سفارت کشورش به قدس و به رسمیت شناختن آن به عنوان پایتخت اسرائیل سکوت کرد.
این در حالی است که به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم اسرائیل برای سعودی ها کاملا چالش طلبانه بود زیرا انتظار می رفت در حمایت از وضعیت این شهر نقش پیشتازانه داشته باشند، با این وجود پادشاه و یا ولیعهد سعودی و یا یکی از اعضای سرشناس و بلندپایه خاندان حاکم از حضور در نشست سران کشورهای اسلامی در استانبول خوداری کرده و عادل الجبیر وزیر خارجه این کشور راهی این نشست شد حال آنکه در این نشست بر رسمیت قدس شرقی به عنوان پایتخت فلسطین تاکید شد.
آمریکا به دنبال حمایت از عربستان یا تحقق منافع تجاری!
بر اساس این تحقیق هدف ترامپ از پشتیبانی عربستان تقویت منافع تجاری آمریکا و تحقق وعده خود مبنی بر برقراری توازن قدرت نظامی در خاورمیانه به نفع عربستان است.
این تحقیق نشان می دهد عربستان برای ساخت 16 نیروگاه هسته ای تا سال 2030 با هزینه حدود یکصد میلیون دلار برنامه ریزی کرده است.
در همین ارتباط ریاض در اکتبر گذشته از آمریکا، فرانسه، کره جنوبی، روسیه و چین خواست در این خصوص تحقیق کنند و علاوه بر این نه تنها با آرمیکا بلکه با چین، فرانسه، پاکستان، روسیه، کره جنوبی و آرژانتین تفاهم نامه هایی در مورد سلاح هسته ای امضا کرد.
در همین ارتباط مرکز علوم و امنیت بین المللی در واشنگتن اعلام کرد، توافق هسته ای با ایران از تمایل عربستان برای دستیابی به توانمندی های تسلیحات هسته ای و حتی سلاح اتمی کم نکرد و شکی نیست که عرسبتان برای دستیابی به سلاح هسته ای تکاپوی بیشتری خواهد داشت.
تلاش عربستان برای فراهم کردن زیرساختهای هستهای
بر اساس تحقیقات اندیشکده بیگن سادات عربستان سرگرم فراهم کردن زیر ساخت های هسته ای و مهندسی مربوط به آن است به گونه ای که بتواند در آینده تمام مراحل چرخه سوخت هسته ای را تحت کنترل خود داشته باشد.
برچسبها: پاتوق رضا