موشکهای بالستیک نظامی در مقایسه با ماهوارهبرها تفاوتهای عمدهای دارند.
به گزارش خبرنگار حوزه دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، چندی پیش بود که اعلام شد قراراست تا ماهواره بر جدید ایران با نام ظفر در ایام دهه فجر و در چهل و یکمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی پرتاب شود. از همان ابتدا مطالبی زیادی درباره این ماهواره و به خصوص ماهواره بر آن از سوی افراد و رسانههای معاند و حتی برخی از مقامات کشورهای خارجی مانند پمپئو وزیر خارجه آمریکا مطرح شد.
ماهواره ظفر
در این میان کشورهایی مانند فرانسه عصر دوشنبه ۲۱ بهمن ماه امسال با صدور بیانیهای علیه برنامه فضایی ایران، اقدام ایران برای ارسال ماهواره به فضا را محکوم کرده و مدعی شده است که پرتاب ماهواره از سوی ایران بر خلاف تعهدات بینالمللی تهران است. فرانسه در بیانیه خود بیان کرده است که ایران، بر اساس بخشی از تعهداتش ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، نمیتواند فعالیتهایی از جمله شلیک [موشک]، مرتبط با موشکهای بالستیک دارای توانایی حمل سلاح اتمی، انجام دهد.
فرانسه
اما سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان یک روز بعد یعنی در عصر روز سه شنبه ۲۲ بهمن ماه این مواضع را محکوم کرده و ضمن رد بیانیه مداخله آمیز فرانسه در خصوص برنامه فضایی ایران آن را از حقوق ذاتی ایران در توسعه علم و فناوری خواند. او در ادامه گفته است که برنامه دفاعی موشکی ایران هیچ ارتباطی با قطعنامه ۲۲۳۱ ندارد، چون موشکهای ایرانی اساسا برای حمل سلاحهای هستهای طراحی نشدهاند.
سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران
یکی از اصلیترین مواردی که دشمنان مطرح میکنند این است که پرتاب ماهواره بر تنها بهانهای است تا ایران برنامه افزایش بُرد موشکهای خود به خصوص موشکهای بالستیک را اجرایی کند. اما کارشناسان امور دفاعی بارها در برنامههای مختلف تفاوتهای موشک بالستیک و ماهواره بر را اعلام کردند.
موشک بالستیک عماد در حال شلیک از روی سکوی کامیونی
ما در این گزارش میخواهیم تا با بررسی موشکهای بالستیک و ماهواره برها تفاوتهای آن را در ۷ شاخص اصلی عنوان کنیم.
شاخصهای اصلی تفاوت بین موشکهای بالستیک با ماهوارهبرها
۱ - سکوی پرتاب
موشکهای بالستیک به روشهای گوناگونی پرتاب میشوند مانند سکوهای ثابت که شامل سکوهای سیلویی و سکوهای استتار شده روی زمین هستند. البته برای پرتاب این موشکها از روشهای دیگری همچون سکوهای نصب شده بر روی کامیونها، زیردریاییها، کشتیها و تانک نیز استفاده میشود. اما در مقابل ماهوارهبرها عمدتا از پایگاههای پرتاب ثابت روی زمین مانند پایکاه بایکونور قزاقستان، جان اف کندی آمریکا و پایگاه فضایی امام خمینی (ره) و یا از هواپیماهای پهن پیکر مانند بوئینگ ۷۴۷ پرتاب میشوند.
پایگاه فضایی امام خمینی (ره) در سمنان
۲ - محموله یا بار مفید
موشکهای بالستیک حمل کننده سَر جنگی با مواد منفجره متعارف یا نامتعارف هستند و پرتاب آنها مشکلات ورود سَر جنگی به داخل جو غلیظ و حرارت بالای ناشی از برخورد سَر جنگی با جو را به دنبال خواهد داشت. اما ماهوارهبرها معمولا میتوانند محمولههایی مانند ماهواره، سفینههای فضایی و یا موجود زنده باشد.
سَر جنگی موشکهای بالستیک
ماهوارهبر سیمرغ که محموله در کلاهک آن قرار میگیرد
۳ - زمان ماندگاری
موشکهای بالستیک به علت ماموریت آماده به رزم بودنشان باید زمان ماندگاری طولانیتری را روی سکو داشته باشند. اما ماهوارهبرها فقط از زمان شارژ سوخت و اکسید تا پرتاب بر روی سکو میمانند و چنانچه با مشکل فنی مواجه شوند باید آنها را به سایت تکنیک بازگرداند.
موشک بالستیک سجیل
۴ - تعداد تولیدی
تعداد و تیراژ تولیدی موشکهای بالستیک بسته به تشخیص فرماندهان و افسران نظامی در محدوده چند صد فروند در سال است. اما تولید موشکهای ماهوارهبر در طول سال بسیار محدود است.
تعداد زیاد موشکهای بالستیک در یکی از شهرهای موشکی سپاه
۵ - زمان آماده سازی و پرتاب روی سکو
این شاخص در موشکهای بالستیک به علت بحرانی بودن زمان نبرد و خطر بمباران شدن توسط جنگنده ها، پهپادهای دشکن بسیار حیاتی و کوتاه است. اما با بررسی این شاخص در ماهواره برها مشاهده میشود که زمان آماده سازی و پرتاب روی سکو اهمیت زیادی ندارد و ممکن است در برخی موارد تا چند روز و حتی چند هفته نیز به طول بیانجامد.
سکوی پرتاب ماهوارهبر در پایگاه امام خمینی (ره) سمنان
۶ - نحوه شارژ پیشران
اکثر موشکهای بالستیک سوخت مایع به صورت افقی شارژ میشوند و یا از قبل در سیلوهای پرتاب مستحکم به صورت شارژ شده و به شکل عمودی برای مدت طولانی آماده شلیک هستند و در موشکهای سوخت جامد نیز این کار پیشتر در کارخانه به صورت تزریقی انجام شده است. اما پیشران ماهوارهبرها این کار به صورت فرآیند چند ساعته و به صورت عمودی بر روی سکو انجام میشود.
قسمت پیشران موشک بالستیک
پیشران ماهوارهبر بومی
۷ - نحوه مونتاژ مراحل
دیگر مورد مهمی که درباره موشکهای بالستیک وجود دارد، نحوه و مراحل مونتاژ این موشک است. تمامی مراحل مونتاژ موشکهای بالستیک در زمانهای صلح و در سیلوها و مکانهایی صورت میگیرد که پنهان هستند و یا استتار بسیار قوی دارند. اما مونتاژ ماهوارهبرها در ایران هم مانند همه جای جهان بدین گونه است که به صورت عمودی و در کنار برجهای سرویس انجام میشود. البته این کار برخی اوقات در سولههای تکنیک به صورت افقی مونتاژ شده و برای ورود به مرحله شارژ سوخت از طریق ریل کنار برج آماده میشوند.
بخشهای مختلف مونتاژ ماهوارهبر سیمرغ
مراحل مونتاژ موشک بالستیک دزفول
پیشرفتهای علمی ایران پس از پیروزی انقلاب
کلام آخر
هنگامی که این شاخصههای اصلی را با اخبار منتشر شده توسط دشمنان در کنار یکدیگر قرار میدهیم، میبینیم که گفتههای آنان جز کذب و دروغ نیست. کشورمان پس از پیروزی انقلاب اسلامی در عرصههای گوناگونی مانند عرصه موشکی، انرژی هستهای، نانوتکنولوژی و سایر عرصهها به پیشرفتهای مهمی رسیده است.
ماهوارهبر سفیر امید
پیشرفت ایران در عرصه انرژی صلح آمیز هستهای
این پیشرفتها هیچگاه به مذاق دشمنان خوش نیامده و همواره تلاش دارند تا با فضاسازیهای گسترده و از طریق گوناگون جامعه جهانی را علیه کشورمان تحریک کنند. اما علیرغم این تلاشها همواره صلح آمیز بودن برنامههایی که ایران خود آن را در جهت صلح اعلام کرده بر همگان اثبات شده، میتوان نزدیکترین شاهد مثال آن را فعالیتهای صلح آمیز هستهای ایران دانست که در موارد متعددی به تائید آژانس بین المللی اتمی رسیده و دروغ بودن ادعای دشمنان را به همه جهان اثبات کرده است.
منبع خبر: میثاق نیوز
نظرات شما عزیزان:
موضوعات مرتبط: جنگ افزار
برچسبها: پاتوق رضا